AB Advocaten
hoofdfoto-mediation@2x

Welke manier van scheiden past het best bij mij?

De gevolgen van een echtscheiding kunnen in overleg gerealiseerd worden of beslist worden door de rechter.

Afspraken die partijen zelf maken (hetzij ieder bijgestaan door een eigen advocaat, hetzij onder leiding van een mediator) zijn in het algemeen makkelijker te accepteren en hebben ook een langere houdbaarheidsdatum dan een beslissing die genomen wordt door een rechter.

Daarom verdient overleg in eerste instantie altijd de voorkeur.

Vaak is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. Bij echtscheiding spelen veelal heftige emoties die het overleg bemoeilijken. Daarom is het verstandig om hulp te zoeken als je met elkaar gaat overleggen.

Mediation

De mediator probeert het overleg tussen de partijen op gang te brengen en de partijen te helpen om tot een overeenkomst te komen. De mediator staat onafhankelijk tussen de partijen en heeft ook een informerende rol. Om voor mediation [lees meer over mediation] in aanmerking te komen, is het niet nodig dat de communicatie tussen beide partijen goed loopt. Wel moeten beide partijen de wil of de wens hebben om samen tot een oplossing te komen.

Een eigen advocaat

Soms vinden partijen het prettiger om in een overlegsituatie een eigen adviseur te hebben. In dat geval biedt een eigen advocaat uitkomst. Het kan ook zijn dat er sprake is van een gebrek aan evenwicht tussen de partijen in kennis, emoties of macht. Ook in dat geval is het beter dat partijen ieder een eigen familierechtadvocaat inschakelen [lees meer over scheiden met een eigen advocaat].

Indien partijen, ieder met hun eigen advocaat proberen om in overleg te komen wordt er vaak een gesprek gepland met de partijen en hun advocaten. Dit wordt een viergesprek genoemd. Beide partijen weten dan dat zij worden bijgestaan door een ter zake deskundige.

Collaborative divorce

Een bijzondere vorm van een viergesprek is de zogenaamde “collaborative divorce” ook wel overlegscheiding genoemd. Bij een overlegscheiding spreken de advocaten met elkaar af dat er niet zal worden geprocedeerd tegen elkaar. Net als bij mediation bepalen de ex-partners bij een overlegscheiding zelf hoe de gevolgen van de scheiding eruit zullen zien en net als bij mediation wordt afgesproken dat alles vertrouwelijk blijft. [lees meer].

1 thought on “Welke manier van scheiden past het best bij mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.